Monday 21 November 2011

MAKANAN KETIKA BERPANTANG




SUP IKAN HARUAN

Bahan-bahan:

1 ekor ikan haruan (mengikut keperluan)
2 cawan air
2 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 sm halia - ditumbuk
1 keping asam keeping
Garam secukup rasa
Daun bawang & daun sup – dihiris halus

Cara menyediakan:

a) Ikan dipotong dan dibersihkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir. Bilas dengan air bersih.

b) Panaskan minyak jagung dalam periuk. Tumiskan bahan bawang dan halia hingga wangi. Masukkan air.

c) Apabila mendidih, masukkan lada hitam, asam keping dan ikan. Kacau rata dan masak lagi hingga mendidih.

d) Taburkan daun bawang, daun sup dan garam. Kacau rata dan hidangkan.
Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment